Ελευθεροτυπία, Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το τέλος των χάρτινων εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σηματοδοτεί η σημερινή προκήρυξη του διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ). Από του χρόνου και αρχής γενομένης από το Μετρό, που ήδη διαθέτει την κατάλληλη υποδομή, τα εισιτήρια θα είναι ηλεκτρονικά και θα έχουν τη μορφή κάρτας.

Ο προϋπολογισμός του έργου που θα έχει τη μορφή ΣΔΙΤ ανέρχεται στα 82 εκατομμύρια ευρώ και ο ανάδοχος θα έχει στα… χέρια του το σύστημα για 12 χρόνια. Το γεγονός αυτό αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων εταιρειών που ασχολούνται με το αντικείμενο, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν πληροφορίες για συμμετοχή της SIEMENS στο διαγωνισμό μέσω κοινοπραξίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τους σχετικούς φακέλους μέχρι τις 24 Απριλίου.

Κατά τα άλλα, οι ηλεκτρονικές κάρτες ή αλλιώς «έξυπνο εισιτήριο» θα φέρουν ψηφιακή φωτογραφία του κατόχου, ενώ θα έχουν ενσωματωμένο ένα μικροτσίπ. Το σύστημα, που θα τοποθετηθεί σταδιακά σε όλα τα ΜΜΜ, θα περιλαμβάνει μηχανές ανάγνωσης της κάρτας με αισθητήρες.

Έτσι, ο επιβάτης θα «χτυπάει κάρτα» κατά την είσοδό του στο μέσο και όταν φτάνει στον προορισμό του θα επαναλαμβάνει την κίνηση στο μηχάνημα, ώστε να αφαιρεθεί το ποσό (μονάδες) που αντιστοιχεί στη διαδρομή που έκανε. Αυτό βέβαια, εάν εφαρμοστεί όπως περιγράφεται, θα σημάνει το πλήρες «φακέλωμα» των επιβατών, αφού θα καταγράφεται το πού πήγαν, από πού ξεκίνησαν και τι ώρα έκαναν τη διαδρομή…

Οι κάρτες θα διαθέτουν το ανάλογο λογισμικό ώστε να «επαναφορτίζουν» με μονάδες μέσω ΑΤΜ τραπεζών, το Ιντερνέτ ή ακόμα και μέσω κινητού τηλεφώνου. Το νέο σύστημα συλλογής κομίστρου θα δέχεται δύο τύπους καρτών:

– Τις μηνιαίες, ετήσιες και ελευθέρας, που θα είναι πλαστικές και θα διαθέτουν μικροεπεξεργαστή, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη ασφάλεια των συναλλαγών και των δεδομένων.

– Τις κάρτες αποθηκευμένης αξίας που θα χρησιμοποιούνται με ποικίλους τρόπους. Πρόκειται για κάρτες «μνήμης» χωρίς μικροτσίπ, αλλά με δυνατότητα επαναφόρτισης, και θα διατίθενται από τα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης.

spyropul@enet.gr

Advertisements