ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Η Γερμανίδα καγκελάριος εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του Βερολίνου και παραδέχεται ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί.

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και για τη διάσωση της Ελλάδας, εξέφρασε για πρώτη φορά η Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, και που θα δημοσιευθεί στις σημερινές τους εκδόσεις.

Μιλώντας στις Sueddeutsche Zeitung Le Monde, La Stampa, El Pais, Guardian και Gazeta Wyborcza, η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχτηκε ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και ότι «η Ελλάδα είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, όπου ούτε οι Ελληνες από μόνοι τους, ούτε η διεθνής κοινότητα έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν την κατάσταση».

Το «κλειδί» για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Γηραιά Ηπειρος είναι για την κυρία Μέρκελ -η οποία επέμενε πεισματικά στη δημοσιονομική πειθαρχία- όχι μόνο η δημοσιονομική σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών αλλά και η προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.

Οι προτάσεις αυτές της κυρίας Μέρκελ συνοδεύονται, όπως ήταν αναμενόμενο, από αυστηρούς κανόνες: αφενός θα ήθελε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τη δημοσιονομική πειθαρχία των κρατών-μελών. «Οταν κάποιος έχει υποσχεθεί εκατό φορές ότι θα μειώσει το χρέος του, θα πρέπει να μπορεί να βρεθεί υπόλογος γι’ αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να μπορούν να ασκήσουν έλεγχο.

«Ατομική ευθύνη»
Ούτε η αλληλεγγύη έρχεται?δωρεάν. «Δεν έχει κανένα νόημα να υποσχόμαστε περισσότερα χρήματα, όταν δεν καταπολεμούμε τα αίτια της κρίσης» είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, προσθέτοντας ότι «έχουμε τη διάθεση να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε και τη ατομική ευθύνη». Αλλά και η συνταγή για την ανάπτυξη και την αύξηση θέσεων εργασίας, που σύμφωνα με την καγκελάριο, μπορούν να ενισχυθούν από αδιάθετα, ακόμη, ευρωπαϊκά κονδύλια, θα απαιτήσει και νέα μέτρα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Τα διαρθρωτικά ταμεία ως τμήμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μέχρι το 2013 φτάνουν τα 350 δισ. ευρώ. Το 72,9% εξ αυτών δεν έχουν ακόμη διατεθεί και θα μπορούσαν να τεθούν στη διάθεση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και της έρευνας» εξήγησε η κυρία Μέρκελ. Δεν το θεωρεί όμως αρκετό και θέλει να προωθήσει την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ, κάτι που σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, θα διευκολύνει την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.

Ταυτόχρονα η Ανγκελα Μέρκελ απάντησε σε όσους ζητούν η Γερμανία να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, λέγοντας: «Με όλα αυτά τα δισεκατομμύρια σε οικονομική ενίσχυση και τα πακέτα διάσωσης, πρέπει και εμείς οι Γερμανοί να προσέξουμε, γιατί στο τέλος δεν θα έχουμε πια δύναμη, οι δυνατότητές μας δεν είναι ανεξάντλητες».

Επανέλαβε, ακόμη, ότι το Βερολίνο δεν τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά ότι προωθεί τη βαθύτερη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, η οποία θα έρθει σταδιακά.

Οπως εξήγησε η κυρία Μέρκελ, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η Κομισιόν θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερες αρμοδιότητες και να λειτουργεί ως ευρωπαϊκή κυβέρνηση, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να είναι ένα είδος «κάτω Βουλής».

Τέλος, η καγκελάριος επέμεινε στην ανάγκη η ΕΕ να παραμείνει ενωμένη και κάλεσε όλους να εγκαταλείψουν τα στερεότυπα, λέγοντας ότι στη Γερμανία υπάρχουν όλων των ειδών οι άνθρωποι, εργατικοί και οκνηροί, συντηρητικοί και προοδευτικοί, όπως και σε όλες τις χώρες.

ΖΗΤΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ομάδα 50 οικονομολόγων του SPD παρέδωσε στην κ. Μέρκελ επιστολή, όπου ζητούν τη ριζική διαφοροποίηση της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Zeit», που έχει στη διάθεσή της την επιστολή, τα σκληρά προγράμματα λιτότητας έχουν οδηγήσει πολλές χώρες της Ευρωζώνης σε ύφεση και δεν διευκολύνουν την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα αγνοούν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Πηγή: http://www.ethnos.gr

Advertisements