Αρνητική για την Ελλάδα και για την Ιταλία ήταν η απόφαση που ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο αποφάσισε ότι η Ιταλία παραβίασε το δικαίωμα της ασυλίας της Γερμανίας με το να επιδικάσει αποζημιώσεις στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, μεταξύ αυτών και των θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου.

Το Διεθνές Δικαστήριο στην απόφασή του διευκρίνισε ότι δεν γνωμοδοτεί επί της ορθότητας ή μη των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων, αλλά καλείται να κρίνει την στάση που κράτησαν τα ιταλικά δικαστήρια τα οποία συντάχθηκαν με την την απόφαση ελληνικού Πρωτοδικείου και είχαν αποφανθεί ότι η Γερμανία όφειλε να καταβάλει αποζημιώσεις στους απογόνους των κατοίκων του Διστόμου.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο, τα ιταλικά δικαστήρια δεν σεβάστηκαν την ετεροδικία της Γερμανίας, με το να επιδικάσουν αποζημιώσεις σε θύματα των ναζί, απόφαση που επηρεάζει και τις ελληνικές διεκδικήσεις για τα θύματα του Διστόμου.

«Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η άρνηση των ιταλικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ασυλία συνιστά παράβαση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο γερμανικό κράτος», ανακοίνωσε ο δικαστής Χισάσι Οουάντα, κατά την ανάγνωση της απόφασης.

Στο ιστορικό της υπόθεσης, το Βερολίνο προσέφυγε στη Χάγη το 2008, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό προσφυγών ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων, τις οποίες καταθέτουν θύματα εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους ναζί στην Ιταλία. Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει η Γερμανία, η Ιταλία επιτρέποντας να γίνονται οι αγωγές κατά της Γερμανίας παραβιάζει την αρχή της ετεροδικίας που έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το Διεθνές Δίκαιο.

Πηγή: http://www.ethnos.gr

Advertisements