Η πρακτική του μαστιγίου και του καρότου απέτυχε. Οι προτάσεις για επίτροπο ή ταμείο αποπληρωμής των τόκων δείχνουν τον παραλογισμό.

Σε ένα ιδιαίτερα καυστικό δημοσίευμα προχώρησε η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel κατά το οποία το νέο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας πρόκειται να αποτύχει κατηγορώντας Μέρκελ και Σαρκοζί. Αντί των μέτρων που θα φέρουν μεγαλύτερη ύφεση και λιτότητα, το Spiegel προκρίνει μία «πιο έντιμη λύση»: Χρεοκοπία, συνοδευόμενη από ένα γενικό «κούρεμα» στο οποίο θα συμμετάσχουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές χώρες». Αυτό θα είχε μεν ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη αλλά συνδυαζόμενο με ένα είδος νέου «σχεδίου Μάρσαλ» θα αποτελούσε ένα πακέτο διάσωσης που θα δικαιολογούσε το όνομά του».

«Τι είδους πακέτο διάσωσης είναι αυτό που οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας, διόγκωση του χρέους και απομόνωση της χώρας και του τραπεζικού της συστήματος από τις αγορές χωρίς να δίνει την παραμικρή ένδειξη πως κάτι μπορεί να βελτιωθεί», διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου.
«Το νέο πακέτο», εκτιμά τo Spiegel, απλώς θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες. «Ήρθε η ώρα για μία πολιτική ομολογία: Η πρακτική του μαστιγίου και του καρότου απέτυχε. Η ιδέα ότι η χώρα μπορεί να ελευθερωθεί από το χρέος της με σκληρά προγράμματα λιτότητας και μέσα από πακέτα βοήθειας δεν λειτουργεί».
«Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ‘Μερκοζί’», προσθέτει το άρθρο, γνωρίζουν πως οι δεσμεύσεις δεν πρόκειται να τηρηθούν, αλλά όλοι συνεχίζουν «για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης» στην τακτική που χάραξαν. Και μόνο οι πρόσφατες αναφορές για «επίτροπο δημοσιονομικής πειθαρχίας» ή «ελληνικό ταμείο για αποπληρωμή των τόκων» δείχνουν το βαθμό του παραλογισμού των διαπραγματεύσεων. Αντ΄ αυτών, το Spiegel προκρίνει μία «πιο έντιμη λύση»: Χρεοκοπία, συνοδευόμενη από ένα γενικό «κούρεμα» στο οποίο θα συμμετάσχουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές χώρες». Αυτό θα είχε μεν ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη αλλά συνδυαζόμενο με ένα είδος νέου «σχεδίου Μάρσαλ» θα αποτελούσε ένα πακέτο διάσωσης που θα δικαιολογούσε το όνομά του».

Πηγή: http://www.sofokleousin.gr

Advertisements