"Πύρρειος νίκη" Παπανδρέου-Σαμαρά. Διαγράφουν 42 βουλευτές που δεν πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή. Προς αλλαγή πολιτικού σκηνικού.

Με μεγάλη πλειοψηφία (199 "ναι" επί της αρχής) η δανειακή σύμβαση και το PSI υπερψηφίστηκαν, η χώρα φαίνεται ότι αποφεύγει τη χρεοκοπία και αρχίζει τώρα η επίπονη προσπάθεια εφαρμογής των οδυνηρών μέτρων του νέου Μνημονίου. Όμως οι φωτιές που κατέκαιγαν το κέντρο της Αθήνας, μεταδόθηκαν και στα κόμματα της συγκυβέρνησης, που μετρούν μια "πύρρειο νίκη", καθώς βγαίνουν καθημαγμένα από την ψηφοφορία: Από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαγράφονται 42 βουλευτές οι οποίοι αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή.

Το πολιτικό τοπίο και οι εσωκομματικοί συσχετισμοί δυνάμεων αλλάζουν μετά τις αθρόες διαγραφές και η σύνθεση της επόμενης Βουλής θα είναι εντελώς διαφορετική.
Η νέα δανειακή σύμβαση υπερψηφίστηκε με 199 "ναι" επί της αρχής και με 191 επί όλων των άρθρων. Καταψηφίστηκε από 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και από 19 της ΝΔ. Αλλοι 9 (8 του ΠΑΣΟΚ και 1 της ΝΔ) καταψήφισαν μόνον το πρώτο άρθρο που αφορά τα εργασιακά. Ο ΛΑΟΣ απείχε από την ψηφοφορία, αλλά οι βουλευτές του Μ.Βορίδης και Αδ.Γεωργιάδης δεν ακολούθησαν την κομματική γραμμή, συμμετείχαν στην ψηφοφορία και υπερψήφισαν τη σύμβαση. «Όχι» από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, «ναι» από τη Δημοκρατική Συμμαχία, πλην του κ. Αυγενάκη που δήλωσε «παρών».
Η ψήφιση της δανειακής σύμβασης και του PSI θα αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων για τα κόμματα και την κυβέρνηση, καθώς εντός των επομένων ωρών αναμένεται σαρωτικός ανασχηματισμός από τον Λουκά Παπαδήμο.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή και τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος οι κ. Παπανδρέου-Σαμαράς ανακοίνωσαν ότι διαγράφουν από τις ΚΟ των κομμάτων τους τους βουλευτές που καταψήφισαν ή απείχαν. Ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι διαγράφει τους δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ που ψήφισαν υπέρ του Μνημονίου. Συνολικά διεγράφησαν 21 από το ΠΑΣΟΚ, 21 από τη ΝΔ και 2 από τον ΛΑΟΣ.
Από τη βουλευτική τους έδρα είχαν παραιτηθεί πριν από την ψηφοφορία οι βουλευτές Αρτας Π. Στασινός του ΠΑΣΟΚ, Τρικάλων και Χαλκιδικής της ΝΔ <. Λέγκας και Κ. Λαφαζάνης αντίστοιχα, η Πέμυ Ζούνη (Α’ Αθηνών), την έδρα της οποία κατέλαβε ως πρώτη επιλαχούσα η επίσης ηθοποιος Αννα Βαγενα και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: Πέρασε με 199 -ναι- το νέο μνημόνιο – SofokleousIn.GR