Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δήλωση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Πλήθος σχολίων, κριτικών και επικρίσεων στο Διαδίκτυο, στον γαλλικό Τύπο, αλλά και σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις όπου οικονομολόγοι και πολιτικοί σχολιαστές καλούνται να τοποθετηθούν.

«Η επίθεση της Κριστίν Λαγκάρντ στους Έλληνες» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου θέματος της συντηρητικής Le Figaro.

Ήταν «προβοκάτσια, γκάφα, ξεκάθαρος λόγος, αφέλεια, ή προειδοποίηση;», διερωτάται ο συντάκτης, ο οποίος θυμίζει ότι «δεν είναι η πρώτη κατακραυγή για δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ». Αναφέρεται στη συνέχεια στις πολλαπλές επικοινωνιακές γκάφες που είχε κάνει ως υπουργός Οικονομίας.

Με τίτλο «χωρίς ξύλινη γλώσσα», στο κύριο άρθρο της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας επιχειρήθηκε ο διαχωρισμός ανάμεσα στο ύφος του μηνύματος και στην ουσία. «Η Λαγκάρντ λέει την αλήθεια», υποστήριξε ο αρθρογράφος και πρόσθεσε: «Πρωταθλητές στην φορολογική απάτη και στην παράλληλη οικονομία, οι Έλληνες έχουν μια πολύ ‘χαλαρή’ ιδέα για το κράτος και τη συλλογική αλληλεγγύη. Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να μείνει στην ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Και να δεχθεί να αναδιαρθρωθεί εκ βαθέων και εξ ολοκλήρου. Η Ευρώπη θα επανακάμψει χωρίς την Ελλάδα. Το αντίθετο δεν είναι βέβαιο. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στους Έλληνες, με τον κατάλληλο τρόπο».

Η Liberation έγραψε ότι με τη συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian η Κριστίν Λαγκάρντ «άναψε το φυτίλι στο μπαρούτι».

Η οικονομική Les Echos υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι από τα σχόλια της Λαγκάρντ».

Όλα τα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην αντίδραση της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου Νατζάτ Μπελκασέμ που χαρακτήρισε τη δήλωση ως απλοϊκή και «γελοιογραφική».

«Θεωρώ», είπε «ότι σήμερα δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στους Έλληνες. Δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση στέλνοντας αναθέματα στον έναν και στον άλλο, αλλά έχουμε ανάγκη από ανοιχτό πνεύμα με κατανόηση της κατάστασης».

Άμεσα αντέδρασε και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου: «Με ποιο δικαίωμα μιλάει με αυτόν τον τρόπο στους Έλληνες;» δήλωσε στο κρατικό κανάλι France 3. «Πρόκειται για ανάξια σχόλια και εάν υπήρχε πολιτική ηθική η κυρία Λαγκάρντ θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση που κατέχει. Γιατί δεν λέει πως είναι οι εφοπλιστές δηλαδή οι καπιταλιστές που πρέπει να πληρώσουν τους φόρους (…) ή ακόμα η Εκκλησία. Οι καθημερινοί άνθρωποι πληρώνουν τους φόρους τους γιατί φορολογούνται στην πηγή. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν κανένα μέσο να αποφύγουν την φορολογία», πρόσθεσε ο Μελανσόν.

Τα σχόλια των οικονομολόγων στα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται επίσης στο επικριτικό ύφος της κ. Λαγκάρντ. Ο γνωστός οικονομολόγος Μαρκ Τουτί, αντιπρόεδρος της χρηματοοικονομικής εταιρείας επενδύσεων Global Equities, εξέφρασε σήμερα το πρωί την έκπληξη και την ανησυχία του για τη δήλωση Λαγκάρντ, σε συνέντευξή του στο οικονομικό κανάλι BFMtv.

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω, δεν βλέπω σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει μια τέτοια δήλωση, αντίθετα συδαυλίζει τα πάθη. Ιδιαίτερα αν σκεφθούμε ότι η ελληνική κρίση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, οπότε και θα μπορούσαμε να την είχαμε σταματήσει άμεσα με 15 δισεκατομμύρια ευρώ και όλα θα είχαν τελειώσει. Τότε η Γερμανία δεν θέλησε, αλλά και το ΔΝΤ δεν έπαιξε θετικό ρόλο, επομένως και το ΔΝΤ έχει μέρος ευθύνης για την ελληνική κρίση. Σήμερα με το να κατηγορούμε τους Έλληνες είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Έγινε άραγε με σκοπιμότητα λέγοντας έμμεσα στους Έλληνες πριν τις εκλογές να κάνουν τη σωστή επιλογή; Ίσως, όμως πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιγνίδι που μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, www.naftemporiki.gr