Οι Βρυξέλλες αναμένουν αίτημα αναδιαπραγμάτευσης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες κι ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ως πολύ πιθανό  ενδεχόμενο  το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών αλλάζει  γραμμή πλεύσης και εμφανίζεται πρόθυμο να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας.

Παράλληλα, πέφτουν οι τόνοι της κινδυνολογίας περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, καθώς στις προηγούμενες εκλογές διαπιστώθηκε ότι ο έμμεσος εκβιασμός προς τους ψηφοφόρους έφερε αποτελέσματα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα, διογκώνοντας  τα ποσοστά των αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων.

Αν και δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημες τοποθετήσεις από πλευράς τρόικας και ΕΕ για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, η αλλαγή  στάσης  επιβεβαιώνεται από δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων των Βρυξελλών, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να συζητήσουν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα  διεθνών μέσων ενημέρωσης,  στην Κομισιόν και στην «Ομάδα Εργασίας» του Eurogroup έχουν αρχίσει προετοιμασίες για τον χειρισμό ελληνικού αιτήματος αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Όπως αναφέρεται, στις Βρυξέλλες θεωρούν εκ προοιμίου βέβαιο ότι όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης που θα σχηματισθεί, θα είναι η διατύπωση  αιτήματος/απαίτησης για επανεξέταση των όρων του προγράμματος στήριξης και της δανειακής σύμβασης.

Αποκαλυπτικό επ’ αυτού είναι το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times με τίτλο «Η ΕΕ θέλει να χαλαρώσει τα δεσμά της Αθήνας» και υπότιτλο «Θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ετοιμάζεται για παραχωρήσεις – μολονότι οι Έλληνες έχουν παραβιάσει και πάλι τις δεσμεύσεις τους για το πρόγραμμα λιτότητας».

Eπικαλούμενοι ευρωπαϊκές πηγές, οι Financial Times λένε  ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης  προτίθενται να διαπραγματευτούν χαλάρωση του ελληνικού Μνημονίου «ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών της Κυριακής», καθώς εκτιμούν ότι οποιαδήποτε  κυβέρνηση αναδειχθεί στην Ελλάδα, θα απαιτήσει  διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρουν οι FT,  η τρόικας θεωρεί δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα λιτότητας, καθώς από τότε που εγκρίθηκε το δεύτερο πακέτο, η εφαρμογή δεν προχώρησε σχεδόν καθόλου.

Επισήμως, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο απαιτούν από την Ελλάδα να τηρήσει τις συμφωνίες με την τρόικα, τουλάχιστον τόσο όσο να… σώζονται τα προσχήματα και να μπορεί να δείξει ανοχή, χωρίς να  δημιουργηθεί «προηγούμενο» για μελλοντικές αθετήσεις δεσμεύσεων από άλλες χώρες.

Πηγή: Sofokleousin.GR