Μόντι και Ραχόι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σιγοντάρει το ΔΝΤ, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά

Θα τυπώσουν χρήμα

Αντί να λυθεί το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο. Ατέρμονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, άτυπες συμφωνίες αρχηγών Κρατών και αποφάσεις συνόδων κορυφής δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Και ενώ οι προσπάθειες συνεχίζονται, οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή οικονομία επιδεινώνονται, η δημοσιονομική κατάσταση πολλών χωρών χειροτερεύει, οι εξελίξεις δημιουργούν τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου ντόμινο.

Ίσως είναι αυτό ακριβώς που επιδιώκουν τώρα ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να αναγκάσουν το διευθυντήριο των Βρυξελλών και τους ισχυρούς της Ευρωζώνης να εγκαταλείψουν στείρους δογματισμούς και να αποδεχθούν λύσεις, οι οποίες από την αρχή φαινόταν ότι θα είναι το μοναδικό φάρμακο στην κρίση.

Η λύση που φαίνεται τώρα εφικτή και μπορεί να αποτελέσει δραστικό αντίδοτο στα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι η εκτύπωση φρέσκου χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Απλά, καθαρά και χωρίς εναλλακτικές φόρμουλες που προσπαθούν ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και περιπλέκουν την κατάσταση.

Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν –παρασκηνιακά- πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες και πρωτοστατούν ο Ιταλός Μάριο Μόντι και ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι τους οποίους σιγοντάρουν στελέχη του ΔΝΤ. Οι κινήσεις τους μάλιστα δημιουργούν τις τελευταίες μέρες την εντύπωση, ότι προσπαθούν να εξωθήσουν τα πράγματα στα άκρα και να εκμαιεύσουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ίδια λογική διαπνέει και τη στάση κορυφαίων παραγόντων του ΔΝΤ, που αντί να καθησυχάσουν τις αγορές, ρίχνουν λάδι στη φωτιά, «προφητεύοντας» ότι η Ιταλία θα βρεθεί εξαιρετικά ευάλωτη στην επόμενη φάση της κρίσης.

Η ανακίνηση της σημασιολογίας για προσφυγή της Ιταλίας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης από τον ίδιο τον Ιταλό πρωθυπουργό και οι δημόσια εκπεφρασμένες ανησυχίες του ΔΝΤ αποτελούν μια σαφή ένδειξη του σκηνικού που διαμορφώνεται.

Η επιβολή νέων μέτρων λιτότητας ύψους 65 δισ. στην Ισπανία και η επικείμενη υποβάθμιση των τραπεζών της χώρας σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας μόλις λάβουν τα πρώτα κεφάλαια της βοήθειας, αναμένεται να πυροδοτήσουν εκρηκτικές καταστάσεις τόσο στο εσωτερικό των χωρών, όσο και στις αγορές.

Οι ηγέτες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη διογκούμενη πίεση από τις κοινωνίες και τις αγορές ως πολιορκητικό κριό, κυρίως προς την Άνγκελα Μέρκελ, περιορίζοντας δραστικά τα περιθώρια επιλογών.

Το σενάριο της UBS

Η UBS σε έκθεση προ δυο ετών ανέφερε το σενάριο της εκτύπωσης φρέσκου χρήματος ως τη μόνη βιώσιμη λύση, εκτιμώντας ότι το κόστος διάσωσης του ευρώ θα φτάσει τα 2 τρισ. ευρώ.

Ο οίκος λοιπόν βλέπει «μετάδοση της κρίσης» και «αύξηση του κόστους διάσωσης, λόγω κωλυσιεργίας των πολιτικών», εκτιμώντας ότι αυτό θα οδηγήσει τελικά «σε βραχυπρόθεσμη πολιτική λύση ως απάντηση στην πίεση της αγοράς που αυξάνεται, με την επιλογή ενός αγοραστή που θα αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο».

Και εδώ ο αναλυτής ισχυρίζεται, ότι «ως πιθανός αγοραστής ομολόγων το EFSF ή ο διάδοχός του, το ESM, με δεδομένη τη συστημική φύση της κρίσης, θα πρέπει να αυξηθεί σε μέγεθος στα 3,45 τρισεκατομμύρια ευρώ ή στα 3 τρισεκατομμύρια αντίστοιχα, κάτι που δεν κρίνεται πολιτικά αποδεκτό».

Η ανάλυση υποθέτει, ότι τα μειονεκτήματα αυτής της λύσης είναι ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις της δημοσιονομικής ένωσης και ότι θα χάσει κύρος η ΕΚΤ (λόγω πληθωρισμού με το τύπωμα χρήματος α-λα Fed, που δεν εμπόδισε όμως ούτε την δική τους Κεντρική Τράπεζα στην Αγγλία, ούτε τις ΗΠΑ,να το κάνουν)…

Ως πλεονέκτημα δίνεται «η άνευ όρων αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ και η δυνητικά απεριόριστη δυνατότητά της, που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη».

Ο αναλυτής οραματίζεται «πρόγραμμα αγοράς, μεγάλης κλίμακας, ισχυρότερο από όσα έχουν γίνει έως σήμερα, που θα πρέπει να περιλαμβάνει πλέον περισσότερες -αν όχι όλες- τις χώρες και να διεξάγεται με ρυθμό, που να δίνει την εντύπωση στους συμμετέχοντες στην αγορά ότι οι όγκοι μπορεί να καταλήξουν κοντά σε αυτούς που πραγματοποιούνται από την Fed».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ FREE MONEY

Πηγή: Sofokleousin.GR

Advertisements