Ξεκινά το Σάββατο η διανομή πετρελαίου θέρμανσης - Πέντε χρήσιμες συμβουλές Από αύριο οι πρατηριούχοι θα προσφέρουν πετρέλαιο θέρμανσης στους καταναλωτές. Η ζήτηση είναι υποτονική, λόγω του καιρού και της μεγάλης ανατίμησης σε σχέση με πέρυσι. Από 1,31 ως 1,5 ευρώ ανά λίτρο οι τιμές.

Οι ομοσπονδίες Βενζινοπωλών, Πρατηριούχων και μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης πήραν την σχετική απόφαση λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρουν, τις ανάγκες των καταναλωτών και των ευπαθών ομάδων.

Οι επαγγελματίες είχαν αποφασίσει να μη διανέμουν πετρέλαιο από την περασμένη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του φόρου λόγω της εξίσωσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης παραμένει πάντως υποτονική λόγω κρίσης αλλά και υψηλών σχετικά θερμοκρασιών σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν χθες 1,37 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές ξεκινούν από 1,31 ευρώ και κλιμακώνονται μέχρι 1,5 ευρώ το λίτρο.

Μικρή υποχώρηση τιμών
Σε πτωτική πορεία βρίσκεται το πετρέλαιο κίνησης, ωστόσο, από τα 10 λεπτά περίπου που είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (η οποία ισχύει από την περασμένη Δευτέρα, ταυτόχρονα με την αύξηση του ντίζελ κίνησης) μέχρι στιγμής έχουν περάσει στην κατανάλωση μόνο τα 4 λεπτά. Συγκεκριμένα, η τιμή διυλιστηρίου για το ντήζελ κίνησης από 1,181 ευρώ το περασμένο Σάββατο, διαμορφώθηκε χθες στο 1,084 ευρώ ενώ η μέση τιμή λιανικής από 1,572 έπεσε στο 1,532 ευρώ το λίτρο.

Οι οργανώσεις της λιανικής αγοράς καυσίμων επισημαίνουν ακόμη ότι η «η εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τα κριτήρια επιδότησης δεν έχουν καμία σχέση με το λαθρεμπόριο καυσίμων παρά μόνο για την υλοποίηση των απαιτήσεων του μνημονίου» και ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων πατάσσεται μόνο με την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.

Πέντε κρίσιμες απαντήσεις
Όπως γράφει σήμερα η Ημερησία, «μάχη» δίνεται στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς όλο και περισσότερα διαμερίσματα θέλουν να κλείσουν τα καλοριφέρ προκειμένου να κάνουν οικονομία στα κοινόχρηστα. Οι διαφωνίες είναι έντονες και οδηγούν πολλές φορές σε σφοδρές αντιπαραθέσεις. Για τον λόγο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν χιλιάδες ιδιοκτήτες και διαχειριστές.

Η ΠΟΜΙΔΑ, πάντως, αναφέρει ότι οι εισοδηματικές και περιουσιακές (οικογενειακή ακίνητη περιουσία μόλις έως 120.000 ευρώ) προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, όχι μόνον θα αφήσουν εκτός περίπου το 82% των αστικών νοικοκυριών που ζουν σε πολυκατοικίες, αλλά και ότι η επιστροφή του φόρου θα γίνει τελικά όχι προς εκείνους που πράγματι τον πλήρωσαν αλλά προς εκείνους που μπορεί να μην πλήρωσαν έως και καθόλου, ή να μη θερμαίνονται καν με πετρέλαιο.

Οι κυριότερες ερωτήσεις – απαντήσεις για τη λειτουργία των πολυκατοικιών είναι:

  1. Μπορώ να αποσυνδεθώ μονομερώς από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης (κοινό ή με αυτονομία) και να μη συμμετέχω στις δαπάνες για θέρμανση; Μόνον αν πρόκειται να θερμανθείτε με φυσικό αέριο, και σας το επιτρέψει η απόλυτη πλειοψηφία (501 χιλιοστά) της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας σας. Σε κάθε άλλη περίπτωση αυτό είναι αδύνατο, δεν υπάρχει νόμος ή κανονισμός πολυκατοικίας που να το επιτρέπει, ούτε μπορεί να το επιτύχει κανείς δικαστικά.
  2. Μπορώ να πληρώνω μειωμένο ποσοστό συμμετοχής αν κλείσω τα σώματα του (κοινού) καλοριφέρ; Πολλοί κανονισμοί πολυκατοικιών προβλέπουν περιορισμό της χρέωσης στο 30-40% του αναλογούντος ποσοστού για τα διαμερίσματα που είναι αποδεδειγμένα κενά και μη χρησιμοποιούμενα, με προηγούμενη ειδοποίηση του διαχειριστή και σφράγισμα των θερμαντικών σωμάτων. Αυτό ισχύει μόνον αν προβλέπεται ρητά από τον κανονισμό της δικής σας πολυκατοικίας.
  3. Μπορώ να απαλλαγώ εντελώς από την καταβολή του παγίου ποσοστού συμμετοχής μου στην κεντρική θέρμανση με αυτονομία; Όχι, η μηχανολογική μελέτη δεσμεύει όλους τους συνιδιοκτήτες και ουδείς μπορεί να απαλλαγεί.
  4. Είμαι διαχειριστής και πέρυσι προσπαθούσα επί μήνες να εισπράξω από τους ενοίκους τα κοινόχρηστα για να εξοφλήσω τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου. Για να προλάβω φέτος τα χειρότερα, μπορώ να προτείνω στη γενική συνέλευση τη διακοπή της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης; Όχι, διότι όσοι διαφωνούν θα προσβάλουν και θα ακυρώσουν μια τέτοια απόφαση ως παράνομη. Αυτό που μπορείτε και στην ουσία επιβάλλεται να κάνετε, είναι να στείλετε λογαριασμούς κοινοχρήστων με προκαταβολική είσπραξη του αντιτίμου του πετρελαίου, υπολογισμένου βάσει της τελευταίας κατανάλωσης, το οποίο θα παραγγείλετε αφού πρώτα εισπράξετε τα χρήματα από όλους.
  5. Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε οικονομία στη δαπάνη θέρμανσης της πολυκατοικίας μας; Στην κεντρική θέρμανση με αυτονομία, με τον περιορισμό των ωρών δυνατότητας λειτουργίας της, βάσει απόφασης της γενικής συνέλευσης.

Σε κάθε περίπτωση, εξοικονόμηση δαπάνης μπορεί να υπάρξει με τη θερμομόνωση του κτιρίου, την αλλαγή κουφωμάτων, την εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα, τη χρήση φυσικού αερίου ή σύγχρονων μεθόδων θέρμανσης, όπως ιδιαίτερες αντλίες θερμότητας υψηλής ενεργειακής κλάσης, εφόσον υπάρχει βέβαια η σχετική οικονομική δυνατότητα και η απαιτούμενη από τον κανονισμό πλειοψηφία συνιδιοκτητών.

Πηγή: http://www.ethnos.gr