«Μοναχικό» και «νεογέννητο» χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τον πλανήτη «PSO J318.5-22»

Τη στιγμή που επιστήμονες εκτιμούν πως στον Κρόνο και στο Δία «βρέχει» διαμάντια, μελετώντας τις ηλεκτρικές καταιγίδες που λαμβάνουν χώρα συνεχώς στους γιγάντιους πλανήτες, ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας του πανεπιστημίου της Χαβάης στο Μανόα, ανακάλυψαν έναν πλανήτη που «πλέει» μόνος του στο διάστημα.

«Μοναχικό» και «νεογέννητο» χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τον πλανήτη «PSO J318.5-22» που εντόπισαν στο διάστημα και ο οποίος βρίσκεται έξω από το ηλιακό σύστημα. «Μοναχικός» γιατί «πλέει» μόνος του στο διάστημα αφού δεν βρίσκεται σε τροχιά γύρω από κάποιο αστέρι και «νεογέννητος» γιατί σχηματίστηκε πριν από 12 εκατομμύρια χρόνια (συγκριτικά με άλλους γνωστούς μας πλανήτες θεωρείται πιο πρόσφατος).

Ο «PSO J318.5-22» ανήκει στην κατηγορία των «Αέριων Πλανητών», καθώς η σύστασή του είναι αέρια, ενώ απέχει 80 έτη φωτός από τη Γη και έχει μάζα μόνο έξι φορές εκείνης του Δία.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μάικλ Λιού ανέφερε: «Δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν έναν πλανήτη να ‘πλέει’ ελεύθερα στο διάστημα και να μοιάζει με αυτόν. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά των νεαρών πλανητών που έχουν βρεθεί γύρω από άλλα αστέρια, αλλά περιπλανάται εκεί έξω ολομόναχος», προσθέτοντας πως συχνά είχε αναρωτηθεί αν υπάρχουν τέτοιοι μοναχικοί πλανήτες και «τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν»

Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters, εντόπισαν τον εξωπλανήτη αυτόν από την αχνή και μοναδική φασματική υπογραφή του χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1, το όποιο βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστείου Χαλεακάλα, στο νησί Μάουι της Χαβάης. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο νεοανακαλυφθείς πλανήτης ενδέχεται να έχει την χαμηλότερη μάζα από όλους τους γνωστούς ελεύθερα περιπλανώμενους πλανήτες.

Άλλα τηλεσκόπια στη Χαβάη έδειξαν ότι ο πλανήτης έχει παρόμοιες ιδιότητες με εκείνες των «Αέριων Γιγάντων» που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άστρα, αλλά ο PSO J318.5-22 δεν «συνοδεύει» κάποιο άστρο.

Στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, οι ερευνητές εντόπισαν περί τους χίλιους εξωπλανήτες, αλλά από αυτούς ελάχιστους κατάφεραν να παρατηρήσουν άμεσα, καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από νεαρά άστρα μικρότερα των 200 εκατομμυρίων ετών κι επομένως υπερβολικά φωτεινά.

Ο PSO J318.5-22 «αναμένεται να μας προσφέρει μία υπέροχη οπτική των εσωτερικών διεργασιών των Αέριων Γιγάντων, όπως ο Δίας, λίγο μετά τη γέννησή τους», δήλωσε ο Νάιολ Ντίκον του Ινστιτούτου Αστρονομίας Max Planck στη Γερμανία.

Σχετικά Άρθρα:
«Βρέχει» διαμάντια στον Κρόνο και στον Δία;

Πηγή: http://news.gr.msn.com