«Μεγάλη δόση υπερβολής αφού πρώτα τα έτσουξε» χαρακτήρισε τα σχόλια του δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με αφορμή την «εκστρατεία» του ηθοποιού υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Κλούνει: Υπερβολικός ο Τζόνσον αφού πρώτα τα «έτσουξε»

Ο ηθοποιός προέβει σε αυτή τη δήλωση μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε από το δήμαρχο του Λονδίνου όταν ο πρώτος πρότεινε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Κατηγορώντας τον Κλούνεϊ, ο Τζόνσον υποστήριξε πως ο ηθοποιός «δεν υποστηρίζει τίποτε περισσότερο από τη Χιτλερική ατζέντα για τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Λονδίνου».
Ο Κλούνεϊ όμως δήλωσε: «Είμαι μεγάλος οπαδός του δημάρχου και είμαι σίγουρος ότι ο αξιότιμος φίλος μου δεν είχε καμία πραγματική πρόθεση να με συγκρίνει με τον Χίτλερ. Θα το αποδώσω σε μια μεγάλη σχετικά δόση υπερβολής μετά την κατανάλωση μερικών ποτηριών ουίσκι. Έχω βρεθεί στην ίδια θέση μία ή δύο φορές, γι’ αυτό δεν κρατώ καμιά κακία».
«Όταν πρόκειται για πραγματικά γεγονότα, κι όχι φανταστικές ιστορίες, το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να εξετάσει τις αποφάσεις της UNESCO τις οποίες επικυρώνουν όλες οι πλευρές. Ένα έθνος που έχει καταλάβει ένα άλλο δεν μπορεί να πουλήσει την εθνική κληρονομιά της χώρας που κατακτά.
Το σημαντικό είναι πως τα γλυπτά του Παρθενώνα αποκολλήθηκαν δια της βίας από το μνημείο από τους Τούρκους κατακτητές και πουλήθηκαν. Ήταν ένα ενιαίο μνημείο που έσπασε σε κομμάτια. Θα ήταν σαν να γινόταν κομμάτια το άγαλμα του Δαβίδ και το κεφάλι να πωλούνταν στην Αγγλία, το χέρι στο Βατικανό και ο κορμός του στο Met».
Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά κομμάτια από αυτό το μνημείο σχεδόν σε κάθε χώρα και η συζήτηση για την επιστροφή τους θα έπρεπε γίνει σε κάθε μια εξ αυτών. Το καλύτερο όμως θα ήταν να αρχίσει η συζήτηση από το μέρος όπου υπάρχουν τα πιο εμφανή αντικείμενα. Όταν ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση οι Βρετανοί, τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ της επιστροφής τους. Ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί το παράδειγμά τους. Αν θέλουμε να μιλάμε με γεγονότα. Αυτά είναι τα γεγονότα. Αλλά ίσως είναι πιο εύκολο να με συγκρίνει με τον Χίτλερ».
Η διαμάχη ξεκίνησε όταν ο Κλούνεϊ ρωτήθηκε για τα γλυπτά, που μεταφέρθηκαν στην Αγγλία από τον Παρθενώνα το 19ο αιώνα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την προώθηση της νέας του ταινίας, «The Monuments Men», εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία μιας ομάδας στρατιωτών σε μια αποστολή διάσωσης πολύτιμων έργων τέχνης που εκλάπησαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στην Ευρώπη.
Το Βρετανικό Μουσείο έχει επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ισχυριζόμενο πως κατέχει νόμιμα τη συλλογή και πς εκτίθενται δωρεάν σε διεθνές πολιτισμικό πλαίσιο.

Πηγή: Guardian, www.ethnos.gr